Wij zoeken versterking voor ons team. Ontdek de openstaande vacatures

Download ons inspiratieboek.

Eiken kookeiland met zwart werkblad

5 aandachtspunten bij het kiezen van de juiste dampkap

Een dampkap is niet het meest sexy element in je nieuwe keuken. “Het moet toch enkel maar de geur van het eten doen verdwijnen en verse lucht blazen?” Klopt! Maar ondertussen is de keuken al enkele jaren het middelpunt van de leefruimte en dus kies je beter een dampkap die bij je smaak past en voldoet aan de nodige vereisten.

Een praktische keuze gaat meestal ook gepaard met een esthetische keuze. Daarom hieronder stappenplan bij het kiezen van de juiste afzuigkap. In vijf stappen leiden we je naar de perfecte dampkap.

1. De stijl van de dampkap

Eerst en vooral is het belangrijk te bekijken waar de dampkap moet komen. Is dit onder een kast? Boven het keukeneiland? Tegen een muur? Op basis van de plaatsing kan je alvast een aantal opties elimineren.

Schouwdampkap 

De schouwdampkap is een klassieker, maar je kan er alle kanten mee uit. Deze afzuigkap wordt bevestigd aan de muur, waarna je de hoogte zelf kan bepalen. Ook voor de kleuren en materialen kies je uit een ruim aanbod aan opties. 

Eilanddampkap

Het keukeneiland blijft populair en velen kiezen ervoor hier hun kookfornuis te plaatsen. Dit betekent natuurlijk dat ook de afzuiging aan het eiland moet voorzien worden. Omdat het keukeneiland een eyecatcher is, is het uitzicht van de dampkap veel belangrijker. Je wil dat die past bij de stijl van de keuken. Het esthetische is hier veel belangrijker. Deze dampkap wordt vaak aan het plafond bevestigd, maar meer moderne oplossingen steken de kop op. Denk hierbij aan een afzuigkap die uit het eiland opstijgt wanneer je gaat koken. Ook hier kan je kiezen uit verschillende materialen, kleuren en uitvoeringen.

Telescopische of integreerbare dampkap

Deze afzuigsystemen zijn handig en compact. Ze zitten mooi verwerkt in de keukenkast boven het vuur. Bij een telescopische dampkap trek je de lade uit en bij de integreerbare dampkap klap je de dampkap open. Eens de dampkap terug gesloten is, is ze nog nauwelijk zichtbaar.

Werkbladdampkap

Een pop-up dampkap die wordt gebouwd aan de zijkant of achterkant van de kookplaat. Dit is een esthetisch zeer strakke oplossing die bovendien ook voor een goede circulatie zorgt. Je ziet de dampkap enkel wanneer je ze effectief gebruikt. Wanneer ze is uitgeschakeld, gaat ze volledig op in het werkblad.

De klassieke onderbouwdampkap

De onderbouwdampkap is al jaren populair. Deze werkt op vrijwel dezelfde manier als de telescopische- en geïntegreerde dampkap. Het verschil is dat deze dampkap niet moet uitgeschoven worden. Deze afzuigkap is gewoon te monteren onder de keukenkast. De onderbouw dampkap blijft populair omdat ze zuinig, praktisch en schappelijk van prijs is.

Kookplaten met geïntegreerde dampkap

De nieuwste variant op de werkbladdampkap is volledig geïntegreerd in het werkblad. De afzuiging schuift zelfs niet meer omhoog bij gebruik, maar blijft steeds vlak in het werkblad verwerkt.

2. Het afvoertype

Elke keuken is anders opgebouwd. Nadat je aan het esthetische gedacht hebt, is het tijd voor de praktische kant: de circulatie van lucht. Dit is van groot belang in een keuken.

Zo moet bekeken worden of de afgezogen lucht al dan niet naar buiten kan worden afgevoerd. Er zijn 2 afvoertypes bij dampkappen:

1. Directe afvoer

Een dampkap die de kooklucht naar buiten afvoert via een gat in de muur of via de bestaande luchtafvoer. 

2. Kringloopwerking

Een dampkap die de geur en vetdeeltjes uit de kooklucht filtert en vervolgens de gezuiverde lucht terug in de kamer blaast. Dit type wordt meestal gekozen als een dampkap met luchtafvoer naar buiten niet mogelijk of niet toegelaten is. 

De meeste dampkappen beschikken over 2 afvoertypes: externe luchtafvoer én hercirculatie. Je woning of appartement bepaalt dan ook welke optie je kiest. In veel gevallen kan je te rade gaan bij de professionals van de Bosbeke of je installateur.

3. Het geluidsniveau

Dampkappen maken lawaai. Dat is logisch. Dat geluid komt van de motor die de circulatie aanstuurt en/of van het geluid van de lucht die door het afvoerkanaal en de filters geperst wordt. Hoe sneller het toestel werkt, hoe luidruchtiger de dampkap doorgaans is.

Uiteraard is dat geluid doorheen de jaren aangepakt. Moderne afzuigkappen maken zo al veel minder lawaai dan oudere modellen. Gemiddeld wordt aangenomen dat een dampkap met een geluidsniveau lager dan 40dB een stille dampkap is. 

4. De breedte en hoogte van de dampkap

Kies een dampkap altijd in functie van je kookplaat en keuken, niet omgekeerd. Een reuzegrote dampkap in een kleine, smalle keuken oogt niet alleen lomp, het verliest ook zijn nut.

Je vraagt je misschien af “Hoe breed moet een dampkap zijn?”. Een dampkap moet op zijn minst even breed zijn als de kookplaat. Idealiter is de dampkap zelfs wat groter, aangezien de dampen van het keuken breder worden naarmate ze stijgen. Voor de ideale breedte van je dampkap, tel je 30 cm bij de breedte van de kookplaat.

Daarnaast is het belangrijk de dampkap op een correcte hoogte boven je werkblad te plaatsen. Een te hoog geplaatste dampkap vermindert het zuigvermogen, een te lage dampkap zuigt te weinig omgevingslucht op en kan brand veroorzaken.

Wat is nu de ideale hoogte voor een dampkap? Dat is afhankelijk van het type dampkap. Informeer hiervoor bij de Bosbeke en wij bekijken graag de mogelijkheden en best passende oplossing voor je keuken.

5. De algemene beleving van de afzuiging

Eens al de praktische- en esthetische zaken beslist zijn, is het belangrijkste achter de rug. Toch speelt ook de beleving een rol. Vooral bij open keukens, wanneer de keuken het kernelement van de woning is, kan een extraatje toch voor een meerwaarde zorgen.

Zo kan de verlichting in de afzuiging aangepast worden. Het licht in de dampkap is er hoofdzakelijk om de zichtbaarheid te vergroten tijdens het koken, maar kan ook sfeer creëren in de volledige ruimte. Hou rekening met verschillende situaties. Zo kan een fel licht zeer praktisch zijn tijdens het kokerellen, maar wil je tijdens een gezellig diner misschien toch eerder wat minder fel licht.

Daarnaast zijn er verschillende opties voor de bediening van je dampkap:

  • De meeste dampkappen schakel je manueel in en uit met een knop op het toestel zelf, maar uitklapbare- of geïntegreerde afzuigkappen zuigen pas wanneer je ze openklapt of uitschuift.
  • Tegenwoordig kan je veel dampkappen al regelen met een knop of toets op de kookplaat.
  • Ook afstandbedieningen zijn geen uitzondering meer.
  • De modernste toestellen werken helemaal automatisch. Van zodra de kookplaat aangeschakeld wordt,  gaat ook de dampkap in actie schieten. De dampkap regelt zelf het afzuigvermogen op basis van de intensiteit van de kookplaat. 

De juiste dampkap voor jouw keuken kiezen?

Bij de Bosbeke helpen wij je graag bij het maken van de juiste keuzes. Samen met jou vinden we de ideale dampkap, passend bij jouw stijl, budget en wensen. Contacteer ons vrijblijvend.

De Bosbeke Ingelmunster: massief eiken vakmanschap

De Bosbeke verzorgt al het meubelschrijnwerk voor je woning. Welke stijl je ook verkiest, bij ons kan je terecht voor een totaalconcept- van keukens en binnendeuren tot tafels, kasten en dressings. Al ons maatwerk wordt vervaardigd uit massieve, Europese eik van topkwaliteit. We zorgen dat het plaatje volledig klopt: zo realiseren we samen het interieur van uw dromen!

Bekijk ook onze andere tips...

Folder De Bosbeke

Wil je in alle rust meer weten over ons en hoe wij te werk gaan? Download onze folder, en laat je inspireren op elk moment. Geen internetconnectie nodig!