Zin om ons team te vervoegen? Wij zoeken een interieuradviseur/toonzaalverkoper

Landelijke eikenhouten keuken met kookeiland

Waarom kiezen voor een kookeiland?

Het kookeiland, de trend van de jongste jaren. Het kookeiland is niet van plan snel te verdwijnen want nog steeds worden nieuwe snufjes, technieken en benodigdheden geïntegreerd in het keukeneiland. Wat zijn nu de voor- en nadelen van een kookeiland en waarom is het ideaal voor uw keuken?

De ruimte van een kookeiland

De eerste reden die u moet bekijken om te kiezen voor een keukeneiland of niet, is de ruimte in uw keuken. Met een keukeneiland bekomt u een het effect van een ruime keuken die zowel dient om te koken als om erin te leven. Om een kookeiland goed tot zijn recht te laten komen, moet er voldoende vrije ruimte rondom het eiland zijn. Anders bereikt u juist het tegenovergestelde van wat u wilt. De keuken zal krap aanvoelen of juist minder praktisch in gebruik zijn. Dus als u ruimtegebrek heeft, kiest u beter voor een keuken zonder kookeiland.

Hoeveel ruimte u nu precies nodig hebt is afhankelijk van verschillende factoren. In het algemeen kunt u zeggen dat u toch wel een 18-20 m2 beschikbaar oppervlak voor de keuken nodig heeft. Maar uiteraard hangt er ook heel wat af van zaken als ramen, deuren, looppaden of vaste obstakels die in het vertrek aanwezig zijn.

Keukeneiland in een open keuken

Bij een open keuken komt een kookeiland vaak het mooist uit. Een kookeiland is een uitstekende manier om de keuken te verbinden met de rest van de woning. Ook al is de keuken open, toch is hij gescheiden van de rest van de kamer. Staat u aan het keukeneiland te werken, dan kijkt u de kamer in en heeft u contact met wat er verder in de kamer gebeurt.

Het keukeneiland als keukentafel

Een trend binnen het kookeiland is de geïntegreerde keukentafel. Door de eindeloos veel keuzes type keukeneilanden kan u kiezen voor een kookeiland dat dient als keukentafel, ontbijttafel of barretje. 

Soorten kookeilanden

1. Het standaard kookeiland 

Bij dit kookeiland moet u vooral rekening houden met de afzuigmogelijkheden. Let goed op de installatiehoogte anders is het een belemmering in het werken. Een goede oplossing is een verlaagd plafond met daarin een afzuigunit waardoor het zichtveld vrij blijft. Ook moet er naast de kookplaat voldoende ruimte overblijven anders wordt de vloer tijdens bijvoorbeeld het wokken snel vuil.

2. Het schiereiland

Omdat een kookeiland nogal wat ruimte vereist, kan u ook kiezen voor een eiland dat aan één kast vast zit aan de rest van de keuken of een muur. Een voordeel van een schiereiland is dat de leidingen en aansluitingen die nodig zijn vaak uit de muur komen. Dit betekent dat ook de keukens die vloerverwarming hebben, een eiland kunnen hebben.

3. Het spoeleiland

Het spoeleiland wordt vaak gecombineerd met een zitgedeelte. Tijdens de voorbereiding van de maaltijd kan er dan gezellig aan worden gewerkt.

Wat integreert u in het kookeiland?

Een kookeiland is in principe gewoon een vrijstaand stuk aanrecht. Uiteraard is het nuttig verschillende zaken in het kookeiland te integreren. In eerste instantie zou u denken dat de kookplaat standaard op het keukeneiland moet geplaatst worden. Tegenwoordig is dit niet meer vanzelfsprekend en kan u enkel de spoelbak in het keukeneiland plaatsen of de combinatie van beide.

Om hierin een keuze te maken, moet u naar de complete keuken kijken. Zorg ervoor dat u voldoende ruimte overhoudt om te werken. En vergeet ook eventuele losse apparatuur niet, zoals een koffiezetapparaat en een waterkoker.

Een ander punt waar u zich bewust van moet zijn is dat een kookplaat altijd samen gaat met afzuiging. Kiest u om de kookplaat op het eiland te plaatsen? Dan moet u daar een geschikte afzuiging bij vinden. U kunt kiezen voor een schouwkap, die vrij kan hangen. Er zijn ook afzuigsystemen met enkel een rooster. Een andere optie is om voor afzuiging in het aanrechtblad te gaan. Dit soort systemen wint aan populariteit. de Bosbeke helpt u graag de juiste afzuiging te vinden voor uw keukeneiland. Contacteer ons en we bekijken de mogelijkheden.

De werkdriehoek in het keukeneiland

Eerder zeiden we al dat u voldoende ruimte moet voorzien wanneer u kiest voor een keukeneiland. Hierbij moet ook rekening worden gehouden met de werkdriehoek in uw keuken. Bij het werken in de keuken, bent u vaak aan het wisselen tussen kookplaat, spoelbak en koelkast. En daarnaast heeft u gewoon werkoppervlak nodig binnen deze driehoek. Zorg ervoor dat de afstanden tussen deze punten niet te groot wordt, zodat u efficiënt en prettig kunt koken. In datzelfde kader is het ook goed te bedenken dat de afstand tussen spoelbak en vaatwasser klein moet zijn. Wilt u dus uw spoelbak op het kookeiland plaatsen, kies er dan ook voor om uw vaatwasser in het kookeiland te zetten.

Een andere afmeting waarmee u rekening moet houden is de afstand tussen het kookeiland en de rest van de keuken. Zorg ervoor dat u nog makkelijk langs elkaar kunt passeren. Denk ook aan het openen van deuren, lades en vooral de vaatwasser. Als u meer wil weten over de werkdriehoek in de keuken kan u dit lezen op onze blog.

Water en elektriciteit aan het kookeiland

Als u kiest voor een keukeneiland, moet er rekening gehouden worden met de aansluitingen die nodig zijn op het kookeiland. Denk aan gas, elektrisch, water (koud en heet) en afvoer. Al deze zaken zullen via de vloer aangevoerd moeten worden. Bij een verbouwing of alleen een nieuwe keuken, kan dat nog een hele uitdaging opleveren. Welke aansluitingen er nodig zijn, is natuurlijk afhankelijk van wat u allemaal op het kookeiland integreert.

De opberg- en werkruimte van het keukeneiland

Een keukeneiland is een verlengde van de keuken en kan dus voor extra opbergruimte zorgen als u kiest voor een keukeneiland met kasten en lades. U kan er ook voor kiezen om het keukengereedschap aan een rekje te hangen boven het eiland. Maak eventueel gebruik van een zwevende kast. Een andere mogelijkheid is om een koelkast of microgolfoven in te bouwen.

Een keukeneiland in alle vormen en kleuren

U bent overtuigd en kiest voor een kookeiland? de Bosbeke maakt uw keukeneiland op maat en naar uw wens. Wij helpen u bij de keuze van uw massief eiken keukeneiland en de handige oplossingenContacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvend bezoek.

De Bosbeke Ingelmunster: massief eiken vakmanschap

De Bosbeke verzorgt al het meubelschrijnwerk voor je woning. Welke stijl je ook verkiest, bij ons kan je terecht voor een totaalconcept- van keukens en binnendeuren tot tafels, kasten en dressings. Al ons maatwerk wordt vervaardigd uit massieve, Europese eik van topkwaliteit. We zorgen dat het plaatje volledig klopt: zo realiseren we samen het interieur van uw dromen!

Bekijk ook onze andere tips...

Folder De Bosbeke

Wil je in alle rust meer weten over ons en hoe wij te werk gaan? Download onze folder, en laat je inspireren op elk moment. Geen internetconnectie nodig!