Zin om ons team te vervoegen? Wij zoeken een interieuradviseur/toonzaalverkoper

Keukeneiland met klassieke toets

Tips voor een logische indeling van jouw keuken

Denkt u aan een nieuwe keuken of staat u op het punt uw bestaande keuken te renoveren? Sta dan eens stil bij de indeling van uw keuken. Maar weinig mensen houden bewust rekening met de functionele kant van hun nieuwe keuken en kennen de zogenaamde werkdriehoek niet. Toch kan het lonen hier eens goed over na te denken tijdens de ontwerpfase.

De Bosbeke heeft al ruim een halve eeuw ervaring met het ontwerpen, vervaardigen en plaatsen van keukens op maat. De indeling van uw keuken en de werkdriehoek is niet iets wat zomaar uit de losse pols beslist wordt. Aan de hand van deze tips maakt u alvast de juiste keuzes.

Tips voor een logische indeling van jouw keuken 1

Wat is de werkdriehoek in uw keuken?

Dat uw nieuwe keuken er goed uit moet zien, dat spreekt voor zich. Toch is het belangrijk voldoende stil te staan bij de functionele kant. In uw keuken gaat u veel tijd spenderen met het koken, eten en opbergen van uw maaltijden. Alles vlot bij de hand hebben en vermijden dat u al te grote afstanden moet afleggen tijdens het koken is hierbij zeer belangrijk. Alles begint dan ook bij een logische indeling en de zogenaamde werkdriehoek.

Wat is die werkdriehoek precies? In uw keuken zijn drie “hoofdzones” te onderscheiden: de wasplaats, het kookfornuis en de koelkast. Daartussen houdt u de afstand maar beter beperkt. Zo kunt u efficiënt kokkerellen en heeft u alles vlot bij de hand. Hoe groot de afstand precies mag zijn? Gemiddeld genomen rekenen experts dat de omtrek van deze driehoek tussen de zes en negen meter meet. De meningen hierover durven echter al eens verschillen en veel wordt dan ook bepaald door persoonlijke voorkeur.

Extra aandacht is er voor de afstand tussen wasbak en fornuis. Deze lengte overbrugt u in veel gevallen het vaakst. Reken hier op zo’n tweetal meter. Bedenk bovendien dat een te korte afstand ook niet aanbevolen wordt. U wilt namelijk vlot kunnen bewegen in de keuken…

Tips voor een logische indeling van jouw keuken 2

Tips voor een logische indeling van uw keuken

Hoe u uw keuken indeelt, hangt af van een aantal zaken. Er zijn namelijk een behoorlijk aantal mogelijke opstellingen voor uw keukenkasten en toestellen. Weet dat geen van deze opties in se fout zijn. Ze hebben simpelweg met persoonlijke voorkeur te maken.

Wil u weten welke opstelling het best bij uw situatie past? Onderstaande vragen kunnen u helpen met het maken van de juiste keuze:

  • Verkiest u een functionele keuken of ziet u deze ruimte als een belangrijke plaats waar gezellig samen zijn met familie en vrienden belangrijk is? In het tweede geval kiest u een grotere leefkeuken waarin ook zitplaats voorzien is. Dit kan ofwel door een eettafel dicht bij de keuken te plaatsen, of door zitgedeelte te voorzien aan het kookeiland of te werken met een bargedeelte.
  • Hoeveel opbergruimte heeft u nodig? Heeft u veel keukengerei en speciale toestellen? Zorg dan dat die allemaal een eigen plaatsje krijgen en u zich niet gaat storen aan rondslingerend materiaal. Meer kasten betekent ook meer benodigde ruimte. U kunt ook kiezen voor een beperkte keuken en grotere berging.
  • Woont u alleen of heeft u een gezin met kinderen? Hoe meer personen uw gezin telt, hoe meer ruimte u moet hebben, zeker wanneer u kiest voor een gezellige leefkeuken. Als het vaak druk is in uw keuken, dan voorziet u ook beter wat extra ruimte in uw werkdriehoek.
  • Gaat uw voorkeur uit naar een open- of een gesloten keuken? Wie fan is van open ruimtes, kiest voor een open keuken die aansluit bij de woonkamer.

Wanneer u deze vragen beantwoord heeft, kiest u voor een keuken met of zonder kookeiland. Zonder eiland komt u meestal uit bij een I-vormige keuken waarbij alles op één lijn staat of een parallelle keuken tussen twee wanden. Mét eiland wordt uw keuken L- of U-vormig. Weet dat die laatste twee ideaal zijn om te spelen met een werkdriehoek, maar ook meer plaats vereisen. In een I-vormige keuken kunt u niet echt een werkdriehoek voorzien.

Uw keuken op maat bij de Bosbeke

Bent u op zoek naar de keuken van uw dromen of wilt u advies op maat? Aarzel dan niet en contacteer meteen het team van de Bosbeke. Wij luisteren graag naar uw wensen en zetten meteen ons ontwerpteam aan het werk. Zij zetten zonder problemen uw droomkeuken op papier.

U bereikt ons door onderstaand formulier in te vullen. in tussentijd laat u zich hier alvast inspireren door onze realisaties

De Bosbeke Ingelmunster: massief eiken vakmanschap

De Bosbeke verzorgt al het meubelschrijnwerk voor je woning. Welke stijl je ook verkiest, bij ons kan je terecht voor een totaalconcept- van keukens en binnendeuren tot tafels, kasten en dressings. Al ons maatwerk wordt vervaardigd uit massieve, Europese eik van topkwaliteit. We zorgen dat het plaatje volledig klopt: zo realiseren we samen het interieur van uw dromen!

Bekijk ook onze andere tips...

Folder De Bosbeke

Wil je in alle rust meer weten over ons en hoe wij te werk gaan? Download onze folder, en laat je inspireren op elk moment. Geen internetconnectie nodig!