Zin om ons team te vervoegen? Wij zoeken een eiken keuken- en meubelplaatser

Download onze inspiratiefolder

Houten keukeneiland met ontbijthoek

5 aandachtspunten bij het kiezen van keukenverlichting

De keuken is meer dan ooit uitgegroeid tot een centrale ruimte in vele huizen. Het is al lang niet meer enkel die ruimte waarin maaltijden worden klaargemaakt. U ontbijt er met het gezin, geniet er van een aperitief en de koks onder ons houden maar al te graag hun gasten dichtbij tijdens het kokkerellen.

Die veelzijdigheid van uw keuken wordt maar beter ook weerspiegeld in de verlichting. Verschillende taken brengen verschillende verlichtingseisen met zich mee. De juiste verlichting kiezen is niet iets waar u te licht over hoort te gaan. Wij bij de Bosbeke lijsten alvast graag enkele aandachtspunten voor u op. 

Verschillende verlichtingstypes in de keuken

Wat maakt goede keukenverlichting? Eerst en vooral; er is niet zoiets als “de keukenverlichting”. Verschillende handelingen vereisen verschillende types verlichting. Zo voorziet u in uw keuken in het beste geval een combinatie van sfeer- en functionele verlichting.

Spots of een design armatuur zijn ideaal voor de algemene verlichting in uw keuken. Ze zorgen voor een vlotte oriëntatie, maar zijn vaak niet voldoende en laten enkele schaduwplekken onbelicht. Kiest u voor een design armatuur, dan is dit een eyecatcher in de keuken. Daarnaast opteert u voor functionele verlichting op de plekken waar u het vaakst taken uitvoert. Boven uw werkblad, fornuis en afwasbak kiest u dan ook voor sterke directe verlichting, zodat u steeds goed ziet waar u snijdt en nooit in uw eigen schaduw werkt. Dit kan in de vorm van spots of LED-strips boven uw keukeneiland of onderaan een kast.

Bepaalde situaties vragen om een meer intieme sfeer en verlichting. Wanneer u en uw gezin zich opmaken om gezellig bij te praten aan de dinertafel, is sfeerverlichting aangenaam. Hierbij kiest u best voor dimbare verlichting of indirecte verlichting. Tot slot onderscheiden we ook accentverlichting. Dit laatste type verlichting laat u toe bepaalde zaken in de ‘spotlight’ te zetten en zo accenten (what’s in a name) te leggen in uw interieur.

5 aandachtspunten bij het kiezen van keukenverlichting 1

Kies voor dimbaar licht

Het is ondertussen duidelijk dat de keuken in veel gevallen verschillende doelen dient. Multifunctionele verlichting is dus geen overbodige luxe. Dimbare verlichting zorgt ervoor dat u met één spot of armatuur verschillende richting uit kan. Ze kunnen dienen als functionele- of als sfeerverlichting.

Vandaag kiest u bovendien beter voor LED verlichting. LED is al een hele tijd niet meer het koude witte licht dat het was een aantal jaren geleden. In de meeste gevallen is LED eenvoudig dimbaar en vaak kiest u de kleur van het licht zelf. Tot slot is het grootste voordeel van LED verlichting de lange levensduur en energiezuinigheid.

LED kan toegepast worden in armaturen, spotjes of als LEDstrip. Die lichtlijnen kunt u bijvoorbeeld onderaan uw keukeneiland of boven een keukenkast inwerken.

Onderhoud van uw keukenverlichting

Uw keuken hoort eenvoudig te onderhouden zijn (hier leest u alvast onze onderhoudstips voor uw eikenhouten keuken). Doordat er zich vaak rook en damp ontwikkelt in deze ruimte, kan uw verlichting vet of vuil worden. Dit zorgt ervoor dat uw keuken er niet net uitziet, maar ook dat uw verlichting minder licht zal uitstralen.

Houdt er dus rekening mee dat u uw keukenverlichting eenvoudig moet kunnen schoonmaken. Inbouwspots of eenvoudig af te wassen armaturen zijn dan de beste keuze. Een vochtige doek en niet bijtend schoonmaakmiddel volstaat in veel gevallen om uw armaturen opnieuw te doen blinken.

Kastverlichting

Schaduw zorgt ervoor dat u niet vlot kunt werken of zaken niet makkelijk kan terugvinden. Goede keukenverlichting werkt elke schaduwplek weg. Veel mensen staan er niet bij stil dat dit ook geldt voor uw opbergkasten. Wilt u alles eenvoudig kunnen overzien? Zorg dan voor verlichting in uw keukenkasten.

Met de keukens en keukenkasten op maat van de Bosbeke is het verwerken van verlichting kinderspel. LED-strips zijn hierbij perfect. Ze zijn heel compact, worden niet warm en kunnen zeer flexibel worden toegepast en weggewerkt.

5 aandachtspunten bij het kiezen van keukenverlichting 2

Uw keuken op maat bij de Bosbeke

Staat u op het punt uw keuken te vernieuwen of zoekt u een nieuwe keuken? Kom dan eens langs bij de Bosbeke of neem contact op via onderstaand formulier. Onze jarenlange ervaring zorgt ervoor dat wij zonder problemen de keuken van uw dromen ontwerpen. Ons ontwerpteam luistert graag naar uw wensen en geeft u advies, ook op vlak van verlichting en het opmaken van een goed lichtplan. 

Laat u alvast inspireren door onze eerder gerealiseerde keukens op maat

De Bosbeke Ingelmunster: massief eiken vakmanschap

De Bosbeke verzorgt al het meubelschrijnwerk voor je woning. Welke stijl je ook verkiest, bij ons kan je terecht voor een totaalconcept- van keukens en binnendeuren tot tafels, kasten en dressings. Al ons maatwerk wordt vervaardigd uit massieve, Europese eik van topkwaliteit. We zorgen dat het plaatje volledig klopt: zo realiseren we samen het interieur van uw dromen!

Bekijk ook onze andere tips...

Folder De Bosbeke

Wil je in alle rust meer weten over ons en hoe wij te werk gaan? Download onze folder, en laat je inspireren op elk moment. Geen internetconnectie nodig!