Wat maakt eikenhout zo duurzaam?

Hout vindt u in allerlei maten, soorten, geuren en kleuren. De ene houtsoort is dan ook al geschikter dan de andere om er uw meubels uit te vervaardigen. Zoals u ongetwijfeld weet, kiezen we bij de Bosbeke besuwt voor eik, meer bepaald Europese eik. Maar wat maakt deze houtsoort nu zo geschikt voor uw meubels? Wat maakt deze houtsoort zo duurzaam en wat is dat precies; een duurzame houtsoort

Een duurzame houtsoort, wat betekent dat? 

Houtsoorten worden beoordeeld op de mate waarin ze kunnen weerstaan aan vocht en andere ongunstige omstandigheden. Vocht en hout zijn namelijk natuurlijke vijanden. Wanneer hout nat wordt, kan het schimmelen, barsten, week worden en al deze zaken zijn natuurlijk niet wenselijk wanneer dit hout is gebruikt om uw meubels mee te vervaardigen. Bovendien tast schimmel enkel hout aan dat zeer vochtig is. Alleen hout met een goede duurzaamheid kan hieraan weerstaan. 

Hoe weet u nu of hout duurzaam is of niet? De natuurlijke duurzaamheid van verschillende houtsoorten wordt door Europa weergegeven in de norm EN 350.2016, die ze indeelt van weinig- naar zeer duurzaam. Zo ontstaan vijf klasses van duurzaamheid, die bapelen hoe bestand het hout is tegen schimmels: 

  • Duurzaamheidsklasse 1. Dit is zeer duurzaam hout. Dat betekent dat, wanneer u een paal van deze houtsoort in de grond slaat, die tot wel 25 jaar lang perfect overleeft.
  • Duurzaamheidsklasse 2. Dit betreft duurzame houtsoorten die tussen de 15 en 25 jaar overleven. 
  • Duurzaamheidsklasse 3. Deze klasse bevat de matig duurzame houtsoorten die tussen de 10 en 15 jaar overleven.
  • Duurzaamheidsklasse 4. De weinig duurzame houtsoorten overleven tussen de 5 en 10 jaar.
  • Duurzaamheidsklasse 5. De minst duurzame houtsoorten die minder dan 5 jaar overleven. 

Eikenhout zit van nature in de middenklasse: duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het matig duurzaam is en tussen de tien en vijftien jaar overleeft in een vochtige omgeving. Op zich niet slecht, maar dit kan natuurlijk beter. Hieronder leest u hoe we dit bewerkstelligen.

Behandelingen van houtsoorten

Het is mogelijk houtsoorten duurzamer te maken dan hun natuurlijke duurzaamheid. Wanneer u hout juist behandelt, dan geeft u vuil en vocht minder kans om in het hout binnen te dringen en het stuk te maken. Zo kunt u de levensduur verlengen. Dit is wat wij bij de Bosbeke altijd doen. Zo gaan we het hout eerst in twee fases drogen, waarna we het gaan behandelen met de juiste kwalitatieve olie. Dit laatste geeft bovendien een bijkomend voordeel. Die olie heeft namelijk een bepaalde kleur, die u zelf kunt kiezen. Zo  heeft u een hand in het uiteindelijke uitzicht van uw meubel.

Natte eik kan niet te snel gedroogd worden, aangezien het dan kan scheuren of beschadigen. Bij de Bosbeke drogen we ons eikenhout dan ook in twee fases; een eerste, trage fase waarin het hout zes maand lang gedroogd wordt aan de lucht. Daarna drogen we het een tweede keer in een speciale droogkamer waar het sneller droogt. Vervolgens geven we vocht minder kans het hout binnen te dringen door het te behandelen met een speciale olie. 

De voordelen van behandeld eikenhout

Wanneer het massieve europese eikenhout gedroogd en behandeld is, dan is het zeer makkelijk te bewerken. Dit zorgt ervoor dat het perfect is om er meubels mee te maken. Het hout is nu eenoudig te lijmen, beitsen en af te werken. Bovendien heeft het nu een zeer warme kleur en voelt het heel natuurlijk aan. Dit maakt van eikenhout een unieke grondstof om uw keuken mee in te richten. 

Laat u inspireren door onze eikenhouten keukens op maat.

Uw eikenhouten meubels op maat bij de Bosbeke

Bent u op zoek naar een kast, binnendeur, badkamermeubel of keuken uit massief Europese eik? Aarzel dan niet om ons ontwerpteam aan het werk te zetten. Neem contact op met de Bosbeke via onderstaand formulier en wij kijken hoe wij uw droom werkelijkheid kunnen maken.

De Bosbeke Ingelmunster: massief eiken vakmanschap

De Bosbeke verzorgt al het meubelschrijnwerk voor je woning. Welke stijl je ook verkiest, bij ons kan je terecht voor een totaalconcept- van keukens en binnendeuren tot tafels, kasten en dressings. Al ons maatwerk wordt vervaardigd uit massieve, Europese eik van topkwaliteit. We zorgen dat het plaatje volledig klopt: zo realiseren we samen het interieur van uw dromen!

Bekijk ook onze andere tips...

Eikenhouten keuken met eethoek

Eiken boekenkast op maat

Een mooie, stijlvolle boekenkast op maat is een sfeermaker in huis en bovendien erg praktisch. In een grote boekenkast kunt u accessoires etaleren, boeken verzamelen, verlichting integreren

Lees verder »
Folder De Bosbeke

Wil je in alle rust meer weten over ons en hoe wij te werk gaan? Download onze folder, en laat je inspireren op elk moment. Geen internetconnectie nodig!