Een nostalgische kijk op ‘de keuken’

Het is zeker eens de moeite waard om enkele vergelijkingen te maken tussen de keuken van vroeger en nu. ‘De keuken’ heeft namelijk al een hele evolutie doorstaan. Het uitzicht en de functionaliteit is in de loop der jaren heel wat veranderd maar ook het concept van ‘de keuken’ is een vergelijking waard.

Het veranderde keukenconcept

Vroeger was de keuken een aparte ruimte in huis met een deur die meestal werd gesloten om ongestoord eten te kunnen maken. Naast de keuken bevond zich ‘de eetkamer’ waar de bereide maaltijd werd verorberd.

Ondertussen is de keuken geëvolueerd naar een leefruimte. Het is zowat het hart van het huis geworden. In de keuken wordt er gekookt, gegeten, huiswerk gemaakt, … Dit is vooral te danken aan het feit dat er meer en meer wordt gekozen voor een ‘open keuken’. De keuken is op die manier een deel van de living geworden waardoor één grote leefruimte ontstaat.

jaren 60 keuken de Bosbeke

De keukenstijl

Over de veranderde stijl van de keuken valt heel wat te zeggen. De huidige keukenstijl is praktisch het tegenovergestelde van de vroegere keukenstijl

Laat ons starten met de kleur van de keuken. Een keuken in mintgroen, felblauw, rood, oranje of geel was in de jaren 60 geen vreemde keuze. Dit in combinatie met een roze of lichtblauw werkblad. Ondertussen houden we liever van neutrale kleuren zoals grijs, zwart, wit en vooral een houten keuken wordt door de Belgen massaal gekozen.

Dit geldt ook voor de tegels die in de keuken hangen. Een gekleurde keuken met een gebloemde achterwand of met een witte faience, waarin meestal een of ander tekeningetje stond, waren de trend in de jaren 60.

Wat betreft de gebruiksvriendelijkheid van onze keukens kunnen we enkel maar positief zijn. Een jaren 60 keuken wordt gekenmerkt door smalle lades en kasten die hoe ouder ze werden, moeilijker te openen waren.
Tegenwoordig zijn alle onze kasten en lades met een rem uitgerust waardoor geen lawaaihinder meer ontstaat bij het dichtslaan en onze lades, hoe oud ook, vlotjes open en dicht blijven gaan.

De Bosbeke

De keuken blijft een interessant gedeelte in uw woning en zal in de volgende jaren nog veel veranderingen doormaken. Uiteraard vind u bij De Bosbeke keukens die zijn aangepast aan deze tijd en volledig op maat.

Spring gerust eens binnen en we bekijken samen de mogelijkheden voor uw droomkeuken.

 
Terug