5 do’s en dont’s voor het onderhoud van uw massief eiken keuken

Hout is een product van de natuur en dus een materiaal dat leeft. Massieve eiken keukens zijn makkelijk in onderhoud en hebben niet veel nodig om proper gemaakt te worden. Hieronder geven we 5 do’s en dont’s mee voor het onderhoud van uw massief eiken keuken. Omdat wij bij de Bosbeke voorkeur geven aan een werkblad in natuursteen, geven we ook hiervoor graag onderhoudstips mee.

modern eiken keuken met eiland de Bosbeke


1. Het reinigen

Voor het schoonmaken van de eiken keuken gebruikt u best een vochtige doek (geen natte doek). Wrijf met de doek altijd in de richting van de houtnerf, zodat eventueel aanwezig vuil uit de poriën gewreven wordt. Wrijf na het schoonmaken het hout meteen weer droog. Zo voorkomt u dat vocht in het hout trekt.

 

2. Het juiste schoonmaakmiddel 

Gebruik altijd neutrale en oplosbare schoonmaakmiddelen zoals een allesreiniger om uw eiken keuken te onderhouden. Vermijd zeker het gebruik van sterke schoonmaakmiddelen zoals bleekwater of chloor en geen middelen op basis van was of schuurmiddelen.

 

3. Het belang van juist schoonmaakmateriaal

Om uw eikenhouten keuken er opnieuw als nieuw te laten uitzien gebruikt u niet alleen beter geen bijtende producten, maar is ook het juiste poetsmateriaal van belang. Voor het onderhoud van een massief eiken keuken gebruikt u best een zeemvel, spons of een zachte doek.

Let op met microvezeldoekjes! Deze bevatten minuscule schuurdeeltjes die op bepaalde materialen kunnen krassen.

4. Vochtigheid en houten keukens

Hout mag niet aan extreem vochtige of droge lucht worden blootgesteld. Anders zal het hout beginnen leven. Denk er daarom aan om bij het koken, altijd de afzuigkap aan te zetten en voor voldoende ventilatie te zorgen. Na het koken moeten de houten keukendelen die vochtig geworden zijn, direct drooggewreven worden om te voorkomen dat ze later door uitzetting worden beschadigd. Let er ook op om nooit een hete oven of vaatwasser te lang te laten openstaan. Door de extreme warme vochtigheid kan dit onherstelbare schade aan uw eiken kasten of lades veroorzaken. Kijk ook uit voor andere apparaten die hete stoom afgeven, zoals een waterkoker. Plaats deze niet onder een kast.

5. Het onderhoud van uw natuurstenen werkblad

Bij de Bosbeke geven wij voorkeur aan een natuursteen werkblad in onze massief eiken keukens. Het past bij elke keukenstijl en is ongelooflijk kwalitatief. Het is krasbestendig en kan enige warmte verdragen. Bovendien is het makkelijk in onderhoud.

Gebruik ook voor uw natuurstenen werkblad een neutraal schoonmaakmiddel zoals een allesreiniger. Gebruik vooral bij gepolijst graniet geen schurende middelen.

Zin in nog meer tips? Contacteer ons en we helpen u graag verder.