Eiken kookeiland met zwart werkblad

5 éléments à prendre en considération pour le choix de la hotte

Een dampkap is niet het meest sexy element in uw nieuwe keuken. “Het moet toch enkel maar de geur van het eten doen verdwijnen en verse lucht blazen?” Klopt! Maar ondertussen is de keuken al enkele jaren het middelpunt van de leefruimte en dus kiest u beter een dampkap die bij uw smaak past en voldoet aan de nodige vereisten.

Een praktische keuze gaat meestal ook gepaard met een esthetische keuze. Daarom hieronder stappenplan bij het kiezen van de juiste afzuigkap. In vijf stappen leiden we u naar de perfecte dampkap.

Keuze 1: De stijl van de dampkap

Eerst en vooral is het belangrijk te bekijken waar de dampkap moet komen. Is dit onder een kast? Boven het keukeneiland? Tegen een muur?
Op basis van de plaatsing kunt u alvast een aantal opties elimineren.

De schouwdampkap 

De schouwdampkap is een klassieker, maar u kunt er alle kanten mee uit. Deze afzuigkap wordt bevestigd aan de muur, waarna u de hoogte zelf kan bepalen. Ook over de kleuren en materialen kiest u uit een ruim aanbod aan opties. 

Schouwdampkap

Het keukeneiland blijft populair en velen kiezen ervoor hier hun kookfornuis te plaatsen. Dit betekent natuurlijk dat ook de afzuiging aan het eiland moet voorzien worden. Omdat het keukeneiland een eyecatcher is, is het uitzicht van de dampkap veel belangrijker. U wilt dat die past bij de stijl van de keuken. Het esthetische is hier veel belangrijker. Deze dampkap wordt vaak aan het plafond bevestigd, maar meer moderne oplossingen steken de kop op. Denk hierbij aan een afzuigkap die uit het eiland opstijgt wanneer u gaat koken. Ook hier kunt u kiezen uit verschillende materialen, kleuren en uitvoeringen.

Een telescopische of integreerbare dampkap

Deze afzuigsystemen zijn handig en compact. Ze zitten mooi verwerkt in de keukenkast boven het vuur. Bij een telescopische dampkap trekt u de lade uit en bij de integreerbare dampkap klapt u de dampkap open. Eens de dampkap terug gesloten is, is ze nog nauwelijk zichtbaar.

Werkbladdampkap

Een pop-up dampkap die wordt gebouwd aan de zijkant of achterkant van de kookplaat. Dit is een esthetisch zeer strakke oplossing die bovendien ook voor een goede circulatie zorgt. U ziet de dampkap enkel wanneer u ze effectief gebruikt. Wanneer ze is uitgeschakeld, gaat ze volledig op in het werkblad.

De klassieke onderbouwdampkap

De onderbouwdampkap is al jaren populair. Deze werkt op vrijwel dezelfde manier als de telescopische- en geïntegreerde dampkap. Het verschil is dat deze dampkap niet moet uitgeschoven worden. Deze afzuigkap is gewoon te monteren onder de keukenkast. De onderbouw dampkap blijft populair omdat ze zuinig, praktisch en schappelijk van prijs is.

Kookplaten met geïntegreerde dampkap

De nieuwste variant op de werkbladdampkap is volledig geïntegreerd in het werkblad. De afzuiging schuift zelfs niet meer omhoog bij gebruik, maar blijft steeds vlak in het werkblad verwerkt.

Keuze 2: Het afvoertype

Elke keuken is anders opgebouwd. Nadat u aan het esthetische gedacht hebt, is het tijd voor de praktische kant: de circulatie van lucht. Dit is van groot belang in een keuken.

Zo moet bekeken worden of de afgezogen lucht al dan niet naar buiten kan worden afgevoerd. Er zijn 2 afvoertypes bij dampkappen:

1. Directe afvoer

Een dampkap die de kooklucht naar buiten afvoert via een gat in de muur of via de bestaande luchtafvoer. 

2. Kringloopwerking

Een dampkap die de geur en vetdeeltjes uit de kooklucht filtert en vervolgens de gezuiverde lucht terug in de kamer blaast. Dit type wordt meestal gekozen als een dampkap met luchtafvoer naar buiten niet mogelijk of niet toegelaten is. 

De meeste dampkappen beschikken over 2 afvoertypes: externe luchtafvoer én hercirculatie. Uw woning of appartement bepaalt dan ook welke optie u kiest. In veel gevallen kunt u te rade gaan bij de professionals van de Bosbeke of uw installateur.

Keuze 3: Het geluidsniveau

Dampkappen maken lawaai. Dat is logisch. Dat geluid komt van de motor die de circulatie aanstuurt en/of van het geluid van de lucht die door het afvoerkanaal en de filters geperst wordt. Hoe sneller het toestel werkt, hoe luidruchtiger de dampkap doorgaans is.

Uiteraard is dat geluid doorheen de jaren aangepakt. Moderne afzuigkappen maken zo al veel minder lawaai dan oudere modellen. Gemiddeld wordt aangenomen dat een dampkap met een geluidsniveau lager dan 40dB een stille dampkap is. 

Keuze 4: De breedte en hoogte van de dampkap

Kies een dampkap altijd in functie van uw kookplaat en keuken, niet omgekeerd.
Een reuzegrote dampkap in een kleine, smalle keuken oogt niet alleen lomp, het verliest ook zijn nut.

Een dampkap moet op zijn minst even breed zijn als de kookplaat. Idealiter is de dampkap zelfs wat groter, aangezien de dampen van het keuken breder worden naarmate ze stijgen. Voor de ideale breedte van uw dampkap, tel uw 30 cm bij de breedte van de kookplaat.

Daarnaast is het belangrijk de dampkap op een correcte hoogte te plaatsen.
Een te hoog geplaatste dampkap vermindert het zuigvermogen, een te lage dampkap zuigt te weinig omgevingslucht op en kan brand veroorzaken.

Wat is de optimale afstand? Dat is afhankelijk van het type dampkap. Informeer hiervoor bij de Bosbeke en wij bekijken graag de mogelijkheden en best passende oplossing voor uw keuken.

Keuze 5: De algemene beleving van de afzuiging

Eens al de praktische- en esthetische zaken beslist zijn, is het belangrijkste achter de rug. Toch speelt ook de beleving een rol. Vooral bij open keukens, wanneer de keuken het kernelement van de woning is, kan een extraatje toch voor een meerwaare zorgen.

Zo kan de verlichting in de afzuiging aangepast worden. Het licht in de dampkap is er hoofdzakelijk om de zichtbaarheid te vergroten tijdens het koken, maar kan ook sfeer creëren in de volledige ruimte. Hou rekening met verschillende situaties. Zo kan een fel licht zeer praktisch zijn tijdens het kokerellen, maar wilt u tijdens een gezellig diner misschien toch eerder wat minder fel licht.

Daarnaast zijn er verschillende opties voor de bediening van uw dampkap:

  • De meeste dampkappen schakelt u manueel in en uit met een knop op het toestel zelf, maar uitklapbare- of geïntegreerde afzuigkappen zuigen pas wanneer u ze openklapt of uitschuift.
  • Tegenwoordig kunt u veel dampkappen al regelen met een knop of toets op de kookplaat.
  • Ook afstandbedieningen zijn geen uitzondering meer.
  • De modernste toestellen werken helemaal automatisch. Van zodra de kookplaat aangeschakeld wordt,  gaat ook de dampkap in actie schieten. De dampkap regelt zelf het afzuigvermogen op basis van de intensiteit van de kookplaat. 

De juiste dampkap voor jouw keuken kiezen?

Bij de Bosbeke helpen wij u graag bij het maken van de juiste keuzes. Samen met u vinden we de ideale dampkap, passend bij uw stijl, budget en wensen. Contacteer ons vrijblijvend.

De Bosbeke Ingelmunster: massief eiken vakmanschap

De Bosbeke se charge de toute l’ébénisterie pour votre habitation. Quel que soit votre style de prédilection, vous pouvez vous adresser à nous pour la création d’un concept complet, allant des cuisines aux portes intérieures, en passant par les tables, les armoires et les dressings. Toutes nos réalisations sur mesure sont fabriquées en chêne massif européen de qualité supérieure. Nous veillons à ce que l’ensemble soit cohérent en concevant ensemble l'intérieur de vos rêves !

Bekijk ook onze andere tips...

Eikenhouten keuken met eethoek

Eiken boekenkast op maat

Een mooie, stijlvolle boekenkast op maat is een sfeermaker in huis en bovendien erg praktisch. In een grote boekenkast kunt u accessoires etaleren, boeken verzamelen, verlichting integreren

Lisez la suite »
Folder De Bosbeke

Vous voulez en savoir plus sur nous et sur notre méthode de travail ? Téléchargez notre brochure et inspirez-vous à n’importe quel moment, sans connexion Internet !